Container Icon

Ketupat Sotong

Ermmmm pertama kali aku mencuba untuk buat ketupat sotong ni... tekak ni tetiba jer terasa nak makan,so apa lagi aku ajak suami aku pergi ke pasar untuk mencari sotong...alhamdulillah rezeki ada...walaupun tak banyak tapi boleh la melepaskan keinginan aku untuk makan ketupat sotong... Haaaa gambar yang kat atas tulah hasil ketupat sotong yang aku buat hehehe.. pertama kali buat ok la jadi juga akhirnya walaupun pulut didalamnya terlembik sedikit... Yang penting suami aku kata ''SEDAP''...next time buat aku boleh perbetulkan pulut yang lembik tu..biasalahkan orang baru belajar mesti ada kekurangannya dari situlah kita dapat perbetulkannya....Aku nak kongsikan pada korang semua resepi untuk ketupat sotong ni....Ketupat sotong ini merupakan makanan tradisional Melayu di Pantai Timur.


Bahan-bahan (5-6 orang)

10 ekor sotong yang besar + gemok
1 cawan beras pulut
2 ulas bawang merah dimayang
1 1/2 inci halia dimayang
Santan
Garam dan gula
Halba (fenugreek)
Lidi yang dipotong pendek

Cara-cara
  1. Bersihkan bahagian dalam sotong.
  2. Rendam beras pulut selama 15 minit. Letak sedikit santan dan garam.
  3. Masukkan beras pulut ke dalam sotong. Tinggalkan sedikit ruang dan cucuk lidi di bahagian hujung sotong.
  4. Rebus sotong yang telah diisi pulut di dalam periuk sehingga beras pulut masak. Kemudian toskan sotong itu.
  5. Mayang bawang besar dan halia.
  6. Masukkan sotong yang siap direbus dalam periuk. Kemudian masukkan santan.
  7. Masukkan bawang besar, halia dan halba.
  8. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  9. Tunggu dalam masa 10-15 minit. Siap untuk dihidangkan

MUDAH + CEPAT + SEDAP....... YUMMYY !!!!! SELAMAT MENCUBA

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

ilovemyfamily. Powered by Blogger.