hehe... sekali pandang mesti terliurkan tengok lauk kat atas ni.... Asam pedas ikan pari hmmm... wow... ni adalah salah satu lauk pebret aku.... aku memang suka giler la boleh dikatakan setiap minggu mesti ada menu ni. Kalau korang nak cuba masak,aku ada sediakan bahan-bahan dan cara nak masak asam pedas ni.... senang je... resepi ni adalah resepi turun temurun dari keluarga aku...
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 2 ekor ikan pari sederhana besar dipotong kecil
- 2 biji bwg besar
- 2 ulas bwg putih
- 3 genggam cili kering dibuang biji
- 10 biji lada hitam
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- sebesar ibu jari belacan
- Daun kesum
- asam jawa
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Kulit ikan pari dikikis untuk buang lendirnya dan potong kecil2. Basuh dan rendam ikan dalam air asam jawa dalam 10 minit. Kemudian bilas dengan air biasa.
- Manakala bwg besar, bwg putih, cili kering,lada hitam,halia,kunyit hidup dan belacan dikisar halus.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar tadi dan tunggu sehingga naik minyak.
- Setelah dipastikan bahan tumis tadi betul2 masak masukkan ikan,air asam jawa, daun kesum dan garam secukup rasa.
- Tutup periuk dan tunggu hingga mendidih. Sedia dihidangkan.
- Boleh juga diaplikasikan untuk ikan hanyir yg lain spt ikan sembilang, ikan duri dan juga ayam.
0 comments:
Post a Comment